Ponvory - Blackout
Hösten 2024 kontaktade läkemedelsföretaget Vanda Pharmaceuticals oss med en förfrågan om att skapa en 1-minutslång animerad reklamfilm i anime-stil. Supertaggade, kavlade vi upp ärmarna, samlade ett team och kastade oss in i detta roliga projekt. Reklamfilmen hade premiär på amerikanska ABC under Oscars-sändningen den 2 mars 2025.
Kund: Vanda Pharmaceuticals
Produktionsbolag: Studio Konkret
Producent: Linus Rosenqvist
Linje-producent: Olle Bergmark
Regi: Andreas Nilsson
Karaktärsanimation: Sebastian Ljungdahl, Debbie Ekberg, Line Hagsand
2D Animation: Olle Bergmark, Line Hagsand
3d Animation: Viktor Jämterud
Compositing: Olle Bergmark
Bakgrundsillustrationer: Keen Art
Musik & Ljuddesign: Oldenburg Sounds
Storyboard
Det första steget i processen när man arbetar med animerad film är manusbearbetning och storyboarding. Här omsätts idéer till konkreta bilder och berättelsen får sin visuella form. Genom noggrann planering och detaljerade skisser mappar vi ut varje scen, bestämmer bildkomposition, rörelser och övergångar för att skapa ett tydligt och engagerande narrativ. Det är också i detta skede som vi för första gången ser vad som fungerar – och vad som behöver justeras för att berättelsen ska bli så stark och dynamisk som möjligt.
Här ser vi ett utkast från storyboardet snäppet senare i processen där vi även fått in en karaktärssketch. Många av scenerna har samma utsnitt som den sista versionen fick i slutändan.

Karaktärsutveckling
Samtidigt arbetade vi med att utveckla filmens huvudkaraktär. I nära samarbete med vår beställare tog vi fram Priscilla, som blev filmens huvudperson. Vi testade flera olika frisyrer, uttryck och detaljer innan vi slutligen landade i hennes slutgiltiga design – en look som både passade berättelsen och gav henne en egen karaktär.

Behind the scenes
I sann anime-anda använde vi oss till stor del av traditionell handritad cel-animation. Tillsammans med full 3D och 2.5D-tekniker blev processen en dynamisk blandning av klassiskt hantverk och modern teknik. Genom att kombinera de olika teknikerna kunde vi skapa djup och rörelse som gav filmen ett rikt och levande uttryck. Cel-animationen bidrog med den organiska och bekanta känslan som traditionell anime är känd för.
Här är ett exempel på hur vi sätter upp scener i After Effects för att få rörelse, dynamik och djup i annars platta illustrationer.
Här kan ni följa processen från den första skissen, även kallad rough animation, till den färdiga scenen med full komposition och färgkorrigering. Under resans gång genomgår animationen flera steg, inklusive clean-up, skuggpass, färgläggning, kamerainställningar, placering av objekt i 3D-space, atmosfäriska effekter och andra animerade element. Slutligen finslipas allt genom stilsättning och detaljerade justeringar, vilket ger scenen dess slutgiltiga uttryck.